Nezáväzná konzultácia zadarmo

Nechajte nám prosím Váš kontakt. Radi sa s Vami porozprávame o Vašich potrebách a odpovieme na Vaše otázky. 

Prosím, zadajte tel. číslo vo formáte 0905 000 000
Prosím, zadajte email vo formáte vasemail@email.com
Jedným z hlavných rizík úverov je nadmerná zadĺženosť.

Úvery na bývanie sú v súčasnosti pre mnohých ľudí nevyhnutnosťou

Úvery na bývanie sú v súčasnosti pre mnohých ľudí nevyhnutnosťou, keďže cena nehnuteľností v posledných rokoch neustále stúpala. Napriek tomu, že úvery na bývanie sú v mnohých prípadoch jediným spôsobom, ako si môžu ľudia dovoliť kúpiť vlastné bývanie, treba poznať aj ich riziká.

Jedným z hlavných rizík úverov na bývanie je nadmerná zadĺženosť. Niektorí sa snažia získať úver na bývanie, ktorý presahuje ich finančné možnosti, čo môže viesť k finančným problémom v budúcnosti. Ak sa napríklad po niekoľkých rokoch zvýši úroková sadzba, tak ako sa to stalo teraz, môže sa splátka úveru výrazne zvýšiť a mnohí si už nebudú môcť dovoliť ju platiť.

Ďalším rizikom je nedostatočné zabezpečenie úveru. Tí, čo si požičajú na bývanie bez dostatočného zabezpečenia, ako je napríklad zástava nehnuteľnosti, a tak banka nemá v prípade neplatenia splátok na čo siahnuť. V takomto prípade môže banka požadovať dodatočné krytie alebo okamžité splatenie úveru.

Ďalším rizikom je nepružnosť úverových podmienok. Ak sa napríklad zhorší finančná situácia klienta, môže sa stať, že nebude schopný platiť splátky úveru podľa pôvodných podmienok. V takom prípade by bolo pre banku výhodné, keby sa podmienky úveru mohli zmeniť tak, aby klient mohol ďalej platiť splátky. Avšak nie vždy sú banky ochotné meniť stanovené podmienky.

Existujú riešenia

Na svete sú rôzne riešenia na financovanie pre mladých ľudí. Tu je niekoľko možností:

  • Úvery pre mladých - mnohé banky ponúkajú úvery určené špeciálne pre mladých ľudí, ktoré majú nižšiu úrokovú sadzbu alebo lepšie podmienky ako bežné úvery.
  • Úspory - mladí ľudia by mali mať zvyk ukladať si peniaze na rôzne účely ako napríklad vlastné bývanie či nákup auta, čo sa pri pomerne nízkej finančnej gramotnosti na Slovensku nedeje. Ak majú mladí ľudia dobrý spôsob, ako si ukladať peniaze, môžu byť schopní financovať svoje ciele bez úverov.
  • Investovanie - mladí ľudia môžu zvážiť investovanie svojich peňazí do akcií, investičných fondov, prípadne opatrne do kryptomien, aby zvýšili svoje bohatstvo a mali k dispozícii viac peňazí na svoje ciele.
  • Alternatívne finančné produkty - existuje množstvo alternatívnych finančných produktov, ktoré môžu pomôcť mladým ľuďom pri financovaní ich cieľov. Patrí sem napríklad peer-to-peer pôžičky alebo crowdfunding. Tieto alternatívne spôsoby financovania môžu byť vhodné pre tých, ktorí nemajú prístup k tradičným bankovým úverom.
  • Naša služba rent-to-own (najprv prenajať, potom si kúpiť) v oblasti nehnuteľností. Táto forma financovania môže byť vhodná pre tých, ktorí momentálne nechcú alebo nemôžu získať hypotekárny úver na kúpu nehnuteľnosti. V podstate ide o to, že záujemca o nehnuteľnosť najprv uzatvorí zmluvu o nájme s možnosťou kúpy v budúcnosti. Zvyčajne sa v tejto zmluve stanoví, že po určitom čase má nájomca právo kúpiť nehnuteľnosť za predom dohodnutú cenu. Výhodou tohto spôsobu financovania môže byť, že nájomca má možnosť žiť v nehnuteľnosti, ktorú si chce kúpiť, už počas obdobia nájmu a zároveň má čas na vysporiadanie svojej finančnej situácie či došetrenia úspor na kúpu. Okrem toho, tento spôsob financovania môže byť atraktívny pre tých, ktorí nemajú dostatočnú úverovú históriu.

Rent-to-own, férová cesta k vlastnému bývaniu.

Rent-to-own, férová cesta k vlastnému bývaniu.

Nie len mladí ľudia by mali skúmať všetky dostupné možnosti financovania a zvážiť, ktorá z nich je pre nich najvhodnejšia a najbezpečnejšia. Je dôležité, aby si však ľudia boli vedomí rizík spojených s úvermi a nezadlžovali sa viac, ako si môžu dovoliť splácať.

Na záver, by sme zhodnotili že aj keď úvery na bývanie sú čoraz rizikovejšie, existujú alternatívne možnosti, ako si zabezpečiť bývanie bez potreby úveru. Jednou z týchto možností je služba "rent to own", ktorou umožňujeme ľuďom prenajať si nehnuteľnosť s možnosťou jej odkúpenia v budúcnosti. Táto služba môže byť pre niektorých ľudí výhodnejšia ako úver na bývanie, pretože umožňuje väčšiu flexibilitu a menej finančných rizík. Avšak, predtým ako sa rozhodnete pre takúto službu, odporúčame si dôkladne preštudovať podmienky a zhodnotiť, či je pre vás táto možnosť najlepšia vo vašej súčasnej finančnej situácii.

« späť na všetky články