Nezáväzná konzultácia zadarmo

Nechajte nám prosím Váš kontakt. Radi sa s Vami porozprávame o Vašich potrebách a odpovieme na Vaše otázky. 

Prosím, zadajte tel. číslo vo formáte 0905 000 000
Prosím, zadajte email vo formáte vasemail@email.com
Predaj nehnuteľnosti má svoje pravidlá

Predaj nehnuteľnosti má svoje pravidlá

Rovnako ako kúpa nehnuteľnosti, aj jej predaj je veľkým životným krokom. Či už predávate, pretože túžite po väčšom, prípadne po menšom alebo z iných dôvodov, vzdať sa niečoho, čo je vaše, nemusí byť vždy ľahké. Cennou radou pre výhodný predaj je klásť dôraz na detaily. Správnym prístupom sa dopracujete k vyšším výnosom z predaja, čo môžete využiť pri následnej kúpe a možno si aj niečo odložiť.

Predať nehnuteľnosť môžete v princípe dvomi spôsobmi. Buď sa rozhodnete obrátiť na realitnú kanceláriu a nechať záležitosť čisto v ich réžii a teda predať pohodlnejšie a bez väčších starostí, alebo sa rozhodnete konať na vlastnú päsť.

Určenie ceny

Dôležitým krokom je urobiť cenovú analýzu nehnuteľnosti podľa aktuálnych cien na trhu. Neodporúča sa však ponúkať v danej lokalite neprimerane vysokú cenu v porovnaní s inými ponukami, pretože ak sa vám ju nepodarí dlhšie predať, znižovanie cien môže v záujemcoch vzbudiť dojem, že niečo nie je v poriadku a predaj si tak zbytočne predĺžite. Určenie ceny závisí aj od toho, či máte záujem predať rýchlo, alebo máte čas a počkáte si na čo najvyššiu možnú ponuku.

Príprava interiéru

Ak predávate nezariadenú nehnuteľnosť, a teda nemôžete zaujať rozložením zariadenia, nábytku či spotrebičov, mali by ste sa pripraviť na odprezentovanie všetkých výhod nehnuteľnosti mimo zariadenia, do akej mieri je zrekonštruovaná, prípadne vypichnúť výhodnú lokalitu, balkón, terasu, parkovacie miesto v cene, susedské vzťahy, na akú stranu je natočená či iné prednosti, ktoré má.

Predaj nehnuteľností má svoje pravidlá.

Naopak, ak predávate zariadený byt alebo dom, je vhodné dbať na čistotu, zbaviť sa všetkých nadbytočných predmetov, ktoré môžu kaziť pocit čistoty. Zbavte sa tiež všetkých osobných vecí, aby neprekážali v pocite domova budúcemu majiteľovi. Ak je v byte nejaká chyba, opravte ju, alebo sa o nej zmieňte hneď na začiatku, nič netajte, aby sa nestalo, že záujemca na závadu príde neskôr a môže od zmluvy odstúpiť, resp. bude žiadať kompenzáciu. Nájdite si čas na estetickú úpravu interiéru, dbajte na detaily a snažte sa vytvoriť atmosféru harmónie a pokoja. Aj v tomto prípade, samozrejme, zdôraznite ďalšie výhody mimo interiéru, čím si zaručíte lepšiu cenu predaja.

Upútajte dokonalým inzerátom

Základom úspechu sú pekné fotky, ale neupravujte ich filtrami, aby sa nestalo, že fotografia sa nebude zhodovať s realitou. Na fotenie si zvoľte slnečný deň, aby ste urobili čo najkrajšie a najrealistickejšie snímky interiéru.

Spracujte inzerát na základe iných inzerátov, alebo si nechajte poradiť od profíkov. Okrem základných parametrov nehnuteľnosti, vždy najprv vyzdvihnite klady, potom zápory, ale určite nič netajte.

Dohadujte si obhliadky postupne, a vždy udržujte poriadok. Nezabúdajte na pútavé odprezentovanie vašej nehnuteľnosti. Netlačte na ľudí, dajte im čas na premyslenie, buďte milý a trpezlivý. Ak máte viac záujemcov, cenu si, samozrejme, môžete dovoliť navýšiť a predať výhodnejšie.

Rezervačná zmluva

Ak máte vážneho záujemcu, pripravte rezervačnú zmluvu alebo inak zmluvu o budúcej kúpnej zmluve. Je to stručná zmluva, v ktorej zadefinujte cenu nehnuteľnosti, kupujúci vám zloží zálohu a zaviaže sa ku kúpe počas doby, kým sa podpíše kúpna zmluva. Pre vás táto zmluva znamená, neponúkať ďalej nehnuteľnosť na predaj. Výhoda pre vás, ako predávajúceho je tá, že keby kupujúci po podpísaní zmluvy a zložení zálohy vycúval od kúpy, rezervačná záloha vám zostane. Je to z toho dôvodu, že za ten čas, kým ste vy čakali, mohli ste nehnuteľnosť predať niekomu inému.

Kúpa bez hypotéky

V prípade, že kupujúci má vlastné zdroje, teda hotovosť, najbezpečnejší spôsob ako previesť peniaze je, že kupujúci ich vloží do notárskej úschovy, kým sa podpíše kúpna zmluva a prevedie nehnuteľnosť. Je to bezpečné ako pre kupujúceho, tak pre predávajúceho.

Kúpa na hypotéku

To, že banka vydá kupujúcemu certifikát, ešte nemusí znamenať, že mu poskytne aj peniaze. Pokiaľ pôjde v banke všetko hladko, obávať sa nemusíte, peniaze máte na účte do mesiaca od podpísania rezervačnej zmluvy. Samozrejme, je tu aj možnosť ,,B“, že banka nakoniec hypotéku kupujúcemu neschváli na základe určitých nesplnených podmienok. Na rýchle vyriešenie tejto prekážky je tu naša služba rent-to-own, teda prenájom s možnosťou neskoršieho odkúpenia.

Rent-to-own, férová cesta k vlastnému bývaniu.

Rent-to-own, férová cesta k vlastnému bývaniu.

Podpis kúpnej zmluvy

Kúpna zmluva je povinný dokument, ktorý musí obsahovať dátum odovzdania nehnuteľnosti, spôsob financovania nehnuteľnosti, súhlas, že kupujúci pozná jej stav a ďalšie presne dohodnuté podmienky. Platná je po podpísaní oboch strán.

Prepis vlastníckych práv na katastri

Vlastnícke právo k nehnuteľnosti vzniká, mení sa a zaniká vkladom do katastra nehnuteľností. Konanie o povolení vkladu do katastra sa začína na návrh účastníka konania. Vlastnícke právo však prechádza na majiteľa až dňa rozhodnutia príslušnej správy katastra o povolení vkladu do katastra nehnuteľností. Celý tento proces trvá maximálne do 30 dní. 

Odovzdanie nehnuteľnosti

Samotným odovzdaním nehnuteľnosti sa proces predaja ešte nekončí. Predávajúceho aj kupujúceho čaká ešte niekoľko povinností. Vytvorí sa preberací protokol, kde sa spíšu stavy meračov vody a energií. Predávajúci sa odhlási od dodávateľov energií a kupujúci sa prihlási. Kupujúci sa tiež musí prihlásiť k povinnosti platenia dane z nehnuteľnosti a platieb za komunálny odpad. Tieto povinnosti platia aj pre predávajúceho, tým že sa z nich odhlási.

Ako ste si iste všimli, neponúkame vám len cenné rady, ale aj inovatívne riešenie tej najčastejšej prekážky, akou sú finančné prostriedky. Sme radi, že čítate až dokonca a aj vďaka nám zbierate hodnotné informácie. Držíme s vami!

« späť na všetky články