Nezáväzná konzultácia zadarmo

Nechajte nám prosím Váš kontakt. Radi sa s Vami porozprávame o Vašich potrebách a odpovieme na Vaše otázky. 

Prosím, zadajte tel. číslo vo formáte 0905 000 000
Prosím, zadajte email vo formáte vasemail@email.com
Máte záujem o hypotéku? Tieto kroky vás čakajú

Máte záujem o hypotéku? Tieto kroky vás čakajú

Získanie hypotéky je pomerne dlhá cesta, pretože je to komplexný proces, kedy sa posudzujú viaceré kritériá s univerzálnym postupom pre každého zvlášť. Úspešnosť schválenia hypotéky závisí od mnohých faktorov. Ešte predtým, ako sa rozhodnete zobrať si hypotéku, stojí za zváženie preveriť si v banke, aké máte možnosti a či vôbec máte šancu hypotéku získať. 

1. Výber nehnuteľnosti

Výber nehnuteľnosti môže byť radosťou, ak máte aspoň nejakú predstavu o tom, aké bývanie vám vyhovuje a čo potrebujete. Ak netušíte, zaberie vám to možno viac času, ale aj tak je to jeden z tých príjemnejších krokov.

2. Výber banky

Významný krok, ktorý by ste nemali podceniť je výber správnej banky. V tejto oblasti môžete využiť služby finančného poradcu, ktorý vám poradí, ktorá banka je pre vás najlepšia, prípadne môže za vás hypotéku aj vybaviť, pokiaľ mu vystavíte splnomocnenie. Informácie o ponukách jednotlivých bánk si môžete prečítať aj priamo na ich webových stránkach.

Keď už sa rozhodnete navštíviť konkrétnu banku, na začiatok je cenné vedieť, o aký typ hypotéky máte záujem (účelovú, bezúčelovú, refinančnú). V banke sa nezabudnite informovať o úrokoch, o možnostiach predčasného splatenia, ohľadom poplatkov počas celej doby splácania a taktiež o postupe banky, ak by ste mali so splácaním problémy.

POZOR! Aj napriek tomu, že vám banka kývne na to, že ste vhodným kandidátom pre získanie hypotéky, vždy majte na mysli, že to nemusí mať úspešný koniec. V prípade, že by vám banka nakoniec hypotéku neschválila, ale o vašu vybranú nehnuteľnosť by ste neradi prišli, máte možnosť obrátiť sa na našu službu rent-to-own, teda prenájom nehnuteľností s možnosťou neskoršieho odkúpenia, ktorá nehnuteľnosť zafinancuje za vás, rezervuje vám ju, a zároveň vám poskytne možnosť okamžite v nej bývať. Vďaka tejto službe získate čas, ktorý potrebujete, kým si vylepšite svoju životnú situáciu a požiadate banku o hypotéku znova.

Rent-to-own, férová cesta k vlastnému bývaniu.

Rent-to-own, férová cesta k vlastnému bývaniu.

Vráťme sa ale ďalej k postupu, ktorý budete musieť absolvovať, aby ste hypotéku vybojovali.

Ak ste zvládli prvé kroky, zvolili ste si banku i nehnuteľnosť, na rade je menej príjemná časť, ale za to veľmi podstatná administratívna časť – papierovačky.

3. Čo banka overuje a aké doklady potrebujete:

♦Bonita, súbor informácií o vašej osobe. Banka si overuje či ste seriózny, dôveryhodný a finančne zabezpečený. Potrebujete dva doklady totožnosti.

♦Výška a typ príjmu je kľúčový, ten dokážete potvrdením o príjme priamo od zamestnávateľa. Banka kladie dôraz aj na dĺžku pracovného pomeru a stabilitu príjmu. Potrebovať budete aj výpis z bankového účtu alebo kópiu daňového priznania, ak ste živnostník. 

♦Podstatná informácia je aj dosiahnuté vzdelanie a vaša finančná minulosť, či nie ste dlžníkom alebo či ste v minulosti poctivo splácali všetko, čo ste mali i počet zamietnutých žiadostí o hypotéku. 

♦Doklady preukazujúce účel využitia úveru (kúpna zmluva, zmluva o budúcej kúpnej zmluve, rezervačná zmluva.

♦Taktiež je potrebné doložiť znalecký posudok a poistnú zmluvu s vinkuláciou v prospech banky.

4. Schválenie hypotéky

Na základe posúdenia klienta a jeho predložených dokladov a parametrov mu banka zhotoví konkrétnu ponuku hypotéky, ktorú je ochotná ponúknuť. Ak s tým klient súhlasí, banka mu schváli úver.

5. Podpis zmlúv a čerpanie hypotéky

Ak sú všetky podmienky splnené a klient návrh prijme, nasleduje podpis úverových zmlúv, záložných zmlúv a iných potrebných dokumentov. Zvyčajne po prijatí návrhu na vklad záložných zmlúv na kataster, banka uvoľní finančné prostriedky na účet predávajúceho.

6. Zavkladovanie kúpnej zmluvy na kataster a odovzdanie nehnuteľnosti

Zvyčajne predávajúci po prijatí finančných prostriedkov na svoj účet, podá na kataster návrh na vklad kúpnej zmluvy v prospech kupujúceho. V zmysle kúpnej zmluvy po prepise nehnuteľnosti na kupujúceho, podpíšu zmluvné strany preberací protokol nehnuteľnosti, kde si uvedú aj stavy jednotlivých energií (voda, plyn, elektrina). Následne dochádza aj k prepisu energií na kupujúceho. 

Celý proces schválenia je individuálny. Trvá niekoľko dní, ale aj niekoľko týždňov. V každej banke a u každého klienta to môže byť iné. 

Prajeme vám teda mnoho síl a trpezlivosti k získaniu finančných prostriedkov pre splnenie vášho sna o vlastnom bývaní, po ktorom túži snáď každý. Nezabúdajte však, že aj v prípade zamietnutia vašej žiadosti o hypotéku, nemusíte vešať hlavu a vzdať sa kvôli tomu vašej vysnívanej nehnuteľnosti, pretože naša rent-to-own služba vám v takejto situácii veľmi rada podá pomocnú ruku a rezervuje vám ju na celý čas, kým potrebné finančné prostriedky získate. 

« späť na všetky články