Nezáväzná konzultácia zadarmo

Nechajte nám prosím Váš kontakt. Radi sa s Vami porozprávame o Vašich potrebách a odpovieme na Vaše otázky. 

Prosím, zadajte tel. číslo vo formáte 0905 000 000
Prosím, zadajte email vo formáte vasemail@email.com
Hypotéka a príjem zo zahraničia.

Hypotéka a príjem zo zahraničia?

V dnešnej dobe čoraz viac Slovákov pracujúcich v zahraničí uvažuje o kúpe nehnuteľnosti, aby po návrate na Slovensko mali zabezpečené bývanie. Banky ku klientom s príjmom zo zahraničia majú iný prístup ako k tým, ktorí si vybavujú hypotéku s príjmom zo Slovenska.

V čom je hypotéka s príjmom dokladovaným zo zahraničia iná, a aké sú možnosti získania hypotéky?

Určite je potrebné sa pripraviť na väčšiu administráciu ako pri hypotéke s príjmom zo Slovenska a je potrebné banke predložiť nasledovné:

  • pracovnú zmluvu, ideálne na dobu neurčitú
  • bankové výpisy z účtu za obdobie, za ktoré daná banka priemeruje príjem
  • výplatné pásky za obdobie, za ktoré daná banka priemeruje príjem
  • potvrdenie o príjme od zamestnávateľa ( tlačivo poskytne banka )
  • telefonické alebo mailové overenie údajov u zamestnávateľa pracovníkmi banky
  • a iné podľa podmienok konkrétnej banky

Banky väčšinou vyžadujú, aby príjem od zamestnávateľa bol vyplácaný na bankový účet klienta, pričom neakceptujú vyplácanie zahraničnej mzdy v hotovosti.

Väčšinou banky akceptujú príjem len v eurách, nájdu sa ale výnimky, ktoré vedia schváliť príjem aj v inej mene.

Banky si môžu vyžiadať výpis z úverového registra danej krajiny, v ktorej pracuje záujemca o hypotéku. Banka si tak overí, či už nie sú poskytnuté úvery v zahraničí, čo môže znížiť celkovú výšku žiadaného úveru na Slovensku.

Banky zväčša vedia poskytnúť úver len tým klientom, ktorí pracujú u jedného zamestnávateľa viac ako jeden rok. Niektoré banky vedia akceptovať aj kratšiu dobu zamestnania, ale je to ojedinelé. Sezónne zamestnávanie v zahraničí alebo prerušovaný pracovný pomer z dôvodu sezónnosti hoci aj opakovane u jedného zamestnávateľa je z pohľadu hypotéky s príjmom zo zahraničia problém. Banky vyžadujú potrebný počet mesiacov, t.j. minimálne jeden rok súvislého zamestnania.

Rent-to-own, férová cesta k vlastnému bývaniu.

Rent-to-own, férová cesta k vlastnému bývaniu.

Ako si vybrať správnu banku na hypotéku s príjmom zo zahraničia?

Prvá možnosť je si prejsť osobne všetky banky a zistiť ich aktuálne podmienky alebo obrátiť sa na hypotekárneho poradcu.

Každá banka musí individuálne spracovať konkrétne údaje každého klienta, ktorý dokladuje príjem zo zahraničia a teda výber najlepšej banky sa nedá paušalizovať. Podstatným faktorom je, že v bankách sa podmienky neustále dynamicky menia, niekedy doslova zo dňa na deň, a nie je určite vhodné sa spoliehať na informácie získané na internete.

Pri vybavovaní hypotéky so zahraničným príjmom je asi najlepším riešením, nájsť si hypotekárneho poradcu, ktorý vám s výberom správnej banky poradí a pomôže, pričom výhodou je, že vás odbremení od vybavovačiek formalít, kým vy ste v zahraničí.

« späť na všetky články