Nezáväzná konzultácia zadarmo

Nechajte nám prosím Váš kontakt. Radi sa s Vami porozprávame o Vašich potrebách a odpovieme na Vaše otázky. 

Prosím, zadajte tel. číslo vo formáte 0905 000 000
Prosím, zadajte email vo formáte vasemail@email.com
Ako získať vlastné bývanie v čase drahých hypoték?

Drahšie hypotéky na Slovensku: Ako získať vlastné bývanie, keď vám to nevychádza?

Vysoká inflácia spôsobila, že Európska centrálna banka je nútená postupne zvyšovať základné úrokové sadzby. Tie podľa predpokladov Raiffeisen Research začiatkom roka 2023 presiahnu úroveň 3 %, čo nie sú dobré správy pre záujemcov o nové bývanie. Jedným z najciteľnejších dôsledkov sú totiž práve drahšie hypotéky.

Zvýšenie úrokových sadzieb zabezpečí, že ekonomika sa spomalí a dôjde k postupnému poklesu vysokej inflácie. Na druhej strane, financovanie bývania pomocou hypotekárneho úveru sa stáva čoraz náročnejším. Záujemcovia o hypotéky musia počítať s citeľne vyššou mesačnou splátkou, a to aj o niekoľko desiatok či stoviek eur v porovnaní s obdobím pred rokom. Nehovoriac o tom, že aj podmienky získania hypotéky sú o niečo prísnejšie.

Drahšie hypotéky a prísnejšie kritériá

Pri žiadosti o hypotekárny úver banka detailne preverí vašu finančnú situáciu a zváži, koľko finančných prostriedkov vám môže poskytnúť. Kým pred rokom alebo dvoma by vám možno schválila hypotéku, ktorá by bez problémov pokryla 80 % ceny nehnuteľnosti, dnes vám pri rovnakej finančnej situácii (príjme, iných úveroch a podobne) poskytne aj o niekoľko desiatok tisíc eur menej.

Banky naviac zohľadňujú aj vyššie životné náklady spôsobené infláciou a rastom cien energií. Tieto faktory tiež môžu spôsobiť, že maximálna výška hypotéky, ktorú vám banka poskytne, jednoducho nebude postačovať na kúpu vášho vysneného bývania.

Potreba vyššieho vstupného kapitálu

Aby vám banka poskytla úver, musíte mať vo väčšine prípadov našetrených aspoň 20 % ceny nehnuteľnosti. Len vo výnimočných prípadoch je ochotná poskytnúť financovanie vo výške napríklad 90 %.

No keďže doba je neistá, môže sa vám stať, že banka bude od vás požadovať aj viac ako 20 % ceny nehnuteľnosti. Respektíve, drahšie hypotéky spôsobujú, že na zaplatenie nehnuteľnosti budete musieť použiť viac vlastných zdrojov. A to môže byť problém. Len málokto má k dispozícii niekoľko desiatok tisíc eur v hotovosti.

Kde zobrať hypotéku, ktorá bude výhodná?

Drahšie hypotéky sú realitou vo všetkých slovenských bankách. Pri trojročnej fixácii treba rátať minimálne s 3 %, v mnohých prípadoch sú však úrokové sadzby na úrovni viac ako 4 %. Pokiaľ chcete získať tú najvýhodnejšiu hypotéku, musíte si detailne porovnať ponuky jednotlivých bánk.

Online porovnávače vám síce ukážu úroky vo všetkých bankách, ale neprezradia, s akou maximálnou výškou hypotéky môžete počítať. Neostáva vám tak nič iné, než si individuálne vyžiadať ponuky od jednotlivých bánk. Môže sa však ľahko stať, že aj tá najvýhodnejšia ponuka pre vás bude cenovo nedostupná.

Rent-to-own, férová cesta k vlastnému bývaniu.

Rent-to-own, férová cesta k vlastnému bývaniu.

Bývanie bez hypotéky a ihneď – toto je najlepšie riešenie

V aktuálnej dobe je najlepšie financovať kúpu nehnuteľnosti z vlastných zdrojov. Ale čo robiť, keď nemáte našetrených dostatok peňazí a dostali ste jedinečnú ponuku na nové bývanie, ktorú nechcete odmietnuť?

Samozrejme, môžete si požičať od rodinných príslušníkov či známych. Možno však nemáte takéto príležitosti. Respektíve, nechcete riskovať, že si kvôli peniazom pokazíte vzťahy s vašimi najbližšími. Čo robiť v takom prípade?

Jednoducho formou prenájmu s neskorším odkúpením.

Pokiaľ by ste si radi ihneď kúpili nehnuteľnosť, no nechcete alebo nedokážete ju financovať drahou hypotékou, môžete využiť naše výhodné služby. Funguje to jednoducho. Vami vybranú nehnuteľnosť kúpime za vás a podľa vopred dohodnutých podmienok vám ju budeme prenajímať.

Do nového bytu či domu sa tak viete nasťahovať ihneď. Odborníci predpokladajú, že základné úrokové sadzby by mohli opäť klesnúť na úroveň 2 % do konca roka 2025. Keď k tomu dôjde a hypotéka bude opäť cenovo dostupná, môžete si ju vybaviť a následne nehnuteľnosť od nás odkúpite. 

Vďaka službe prenájom s neskorším odkúpením vám drahšie hypotéky vôbec nemusia robiť vrásky na čele. Vytúženú nehnuteľnosť získate rýchlo a hladko - bez stresu, zdĺhavého vybavovania a veľkého finančného rizika. Tak neváhajte a splňte si svoj sen o novom bývaní!

Pre viac informácií nás kontaktujte prostredníctvom kontaktného formulára na našej webovej stránke, telefonicky alebo emailom. Tešíme sa na spoluprácu.

Viac na www.bizpartnerfinance.com

« späť na všetky články