Nezáväzná konzultácia zadarmo

Nechajte nám prosím Váš kontakt. Radi sa s Vami porozprávame o Vašich potrebách a odpovieme na Vaše otázky. 

Prosím, zadajte tel. číslo vo formáte 0905 000 000
Prosím, zadajte email vo formáte vasemail@email.com
Daň z dedičstva nehnuteľnosti.

Daň z dedičstva nehnuteľnosti. Čo ma to bude stáť?

Hoci dedičstvu prechádzajú smutné udalosti, je potrebné myslieť aj na práva a povinnosti, ktoré z neho vyplývajú. Do dedičstva patrí nielen majetok, ale aj dlhy. Avšak daň z dedičstva je zrušená už od roku 2004 a množstvo dedičov si môže skutočne vydýchnuť. Za zdedenú nehnuteľnosť totiž nemusia platiť daň. Odpadá tak aj povinnosť priznávať zdedený nehnuteľný majetok v daňovom priznaní.

Čo ak chcem zdedenú nehnuteľnosť predať?

Pokiaľ sa však rozhodnete takúto nehnuteľnosť predať, dani z jej predaja sa v niektorých prípadoch nevyhnete. Ak ste dedič v priamom rade, daňová povinnosť sa vás bude týkať pokiaľ poručiteľ predmet dedičstva mal vo vlastníctve menej ako 5 rokov. Ak ste dedičom v nepriamom rade, aby ste sa vyhli dani z dedičstva nehnuteľnosti, musíte túto nehnuteľnosť vlastniť 5 rokov vy. Za príslušné daňové obdobie vám zároveň vzniká povinnosť priznať príjem z takéhoto predaja v daňovom priznaní. Daň z týchto príjmov bude vo výške 19 %. Daň nebudete platiť z celkovej ceny nehnuteľnosti, ale z rozdielu medzi jej ohodnotením na základe znaleckého posudku v čase predaja a cenou, za ktorú nehnuteľnosť predáte. 

Rent-to-own, férová cesta k vlastnému bývaniu.

Rent-to-own, férová cesta k vlastnému bývaniu.

Zdedil som nehnuteľnosť s hypotékou

Dlhy a ani hypotéka po smrti vlastníka nehnuteľnosti nezanikajú. Prenášajú sa na dedičov a vy sa tak môžete ocitnúť v situácii, keď ste zdedili vysnívaný rodinný dom alebo byt, no s ním aj povinnosť splácať hypotéku či vyplatiť dlhy. Máte hneď niekoľko možností, ako tento problém vyriešiť.

Hypotéku môžete predčasne splatiť, v najideálnejšom prípade z vlastných zdrojov bez potreby ďalšieho úveru. Hypotéku je možné presmerovať aj na kupujúceho, ktorý ju s nehnuteľnosťou preberie. A ďalšou možnosťou je previesť záložné právo z vami zdedeného bytu pri predaji na iný byt, alebo akúkoľvek nehnuteľnosť.

Keď sa už rozhodnete ako s hypotékou naložíte, následne môžete pristúpiť k samotnému predaju nehnuteľnosti.

Ako vyplatiť súrodencov?

V prípade, že nie ste jediný dedič a zdedenú nehnuteľnosť si chcete nechať, potrebujete vyplatiť ostatných spoludedičov. Na vyplatenie, okrem vlastných prostriedkov, ktoré nie každý má k dispozícii, môžete použiť aj hypotekárny úver. Čo však v prípade, že dediči naliehajú s urýchlením predaja a vy ich ešte nie ste schopný vyplatiť? Vyriešte situáciu našou rent-to-own službou. Nehnuteľnosť odkúpime, vyplatíme spoludedičov a podržíme vám ju rezervovanú, až kým sa vaša finančná situácia nezmení a budete schopný ju od nás odkúpiť späť. Do tej doby môžete nehnuteľnosť užívať ako svoju, rekonštruovať ju a dokonca aj ďalej prenajímať.

« späť na všetky články