Nezáväzná konzultácia zadarmo

Nechajte nám prosím Váš kontakt. Radi sa s Vami porozprávame o Vašich potrebách a odpovieme na Vaše otázky. 

Prosím, zadajte tel. číslo vo formáte 0905 000 000
Prosím, zadajte email vo formáte vasemail@email.com
Čo dokážeme zažiť na realitnom trhu za jeden rok?

Čo dokážeme zažiť na realitnom trhu s hypotékami za jeden rok?

Nebolo tajomstvo, že sme si za posledné roky zvykli na lacné úrokové sadzby. Mnohí to brali ako samozrejmosť a do módy prišli sadzby s kratšou dobou fixácie. Banky sa predbiehali, ktorá dá nižšiu sadzbu a my sme sa stále mohli ľahko dostať k vlastnému bývaniu, poprípade aj k investičnej nehnuteľnosti. Dokonca aj v časoch korona krízy, mnohí predpovedali zmenu v podobe rastu úrokových sadzieb, no trh sa správal aj naďalej protichodne a úrokové sadzby na hypotékach každomesačne klesali o pár desatín percenta až do 1Q 2022.


Podelím sa s Vami o moju osobnú skúsenosť ako bývalej bankárky.

Presne takto pred rokom, sme klientom ešte veselo ponúkali výhodné sadzby okolo 0,69% a pri 10 ročnom fixe dokonca 0,99%. Nikto nepredpokladal, tak prudký náhly spád a neistotu na trhu, ktorá nás všetkých nakoniec zasiahla. Mala som známeho, ktorý si pred niekoľkými mesiacmi v tom čase vyhliadol kúpu novostavby, vo výstavbe developerského projektu. Našiel si dvojizbový bytík, v hlavnom meste, za cenu 170 000 €, podpísal rezervačnú zmluvu, zaplatil rezervačný poplatok a keďže sa mu financie veľmi riešiť nechcelo, neponáhľalo mu to, tak požiadanie hypotéky odložil na neskôr. Podmienky v bankách a úrokové sadzby boli stále priaznivé, v priemere sa posledný rok držali pod úrovňou 1%. 

Prvý šok prišiel v marci, kedy nám zo dňa na deň oznámili, že od zajtra dvíhame úrokové sadzby o 0,4%. Hneď som upozornila známeho, že sa už niečo deje, no nepovažoval to stále za dôležité. Následne prišlo ďalšie zvýšenie, o pár týždňov ďalšie a začalo pravidelné každomesačné dvíhanie úrokových sadzieb, až keď sme sa v lete ocitli v priemere na úrovni 2,39% z pôvodného priemeru 1% zo začiatku roka. Podobné sadzby sme zažili naposledy v roku 2015. 

Na oficiálnej stránke NBS je posledná informácia z mesiaca november, kde je priemerná úroková sadzba 2,94% na nových úveroch na bývanie. Rast sa stále nezastavil a v týchto dňoch, začiatkom roka už niektoré banky ponúkajú na hypotékach 4% úrok, čo je úroveň z roku 2013.

Poďme si to zrátať na číslach príkladu známeho.

Pri cene bytu 170 000 € vedel banku požiadať o úver vo výške 136 000 €.

Ak by si o hypotéku požiadal hneď, mesačná splátka by mu vyšla na 418 €, ak by si o hypotéku ale požiadal v lete, jeho mesačná splátka by už bola 530 €.

Mnohí z Vás odkladajú finančné rozhodnutia na neskôr, na čo doplatil aj známy, keď si o hypotéku požiadal koncom októbra, kedy ho splátka vyšla už na 558 €.

Ak by si hypotéku žiadal tento rok v januári, už ho mesačná splátka bude stáť 649 €, stále pri tej istej nezmenenej cene bytu.

Možno Vám na prvý pohľad nepríde rozdiel 231 € na mesačnej splátke vysoký ale stačí sa pozrieť na pomer mesačnej splátky úrok vz. istina úveru a zistíte, že v januári tohto roka, zaplatí v jednej mesačnej splátke na úroku o 370 € viac ako pred rokom.

Pri pocite, že z mesačnej splátky 649€ je 450 € len úrok, sa už pomaly vytráca túžba po vlastnom bývaní, však?

Rent-to-own, férová cesta k vlastnému bývaniu.

Rent-to-own, férová cesta k vlastnému bývaniu.

S nami viete finančné rozhodnutie odložiť na neskôr

Rozumieme Vám, že súčasná situácia nie je na zmenu priaznivá. Ťažko predpovedať, aký vývoj nás ešte čaká, vzhľadom na náhle zmeny za posledný rok ale aj napriek tomu stále veríme, že si každý človek, hlavne v týchto ťažkých časoch neistoty, zaslúži pocit bezpečia a pevnú strechu nad hlavou aj vo vlastnom bývaní podľa predstáv. Sme toho názoru, že komfortné bývanie je základnou ľudskou potrebou, na akékoľvek zdravé fungovanie a aj práve preto sme sa rozhodli naše dlhoročné skúsenosti na realitnom trhu pretaviť do užitočnej služby pre ľudí, prostredníctvom ktorej už niekoľko rokov pomáhame ľuďom uľahčiť a nájsť dostupnú cestu k vlastnému bývaniu.

Zaži s nami pocit bývať vo vlastnom aj bez hypotéky

Ak je Vaša túžba po vlastnom bývaní stále silnejšia, no cítite neistotu, prípadne nemáte dostatočné skúsenosti, informácie a tématika bývania Vám príde komplikovaná, viete sa obrátiť na spoľahlivý a skúsený tím ľudí, ktorý Vám podá pomocnú ruku a spoločne Vás prevedie cestou k vlastnému bývaniu aj prostredníctvom služby rent-to-own.

Táto služba predstavuje dostupnú možnosť bývania formou prenájmu s neskorším odkupením, kde pri nízkej akontácií spolu s Vami kúpime Vami vybratú nehnuteľnosť a vy sa viete ihneď nasťahovať a užívať si pocit bezpečia ako vo vlastnom, môžete si ju zariadiť a zrekonštruovať podľa Vašich predstáv. Nehnuteľnosť máte u nás počas celej doby až do samotného odkúpenia zmluvne rezervovanú. Za vopred dohodnutých podmienok Vám zafixujeme cenu nehnuteľnosti a dáme Vám čas až niekoľko rokov na to, aby ste o dofinancovanie ale o prípadnú hypotéku požiadali kedykoľvek v čase, kedy sa budete cítiť komfortne a budú Vám vyhovovať aj aktuálne podmienky bánk. S nami sa nemusíte báť, v prípade, že by sa Vám situácia skomplikovala, pokúsime sa nájsť spoločné riešenie. Ako poslednou možnosťou, by sme nehnuteľnosť spoločne s Vami predali tak, aby sme Vám v ideálnom prípade vedeli vrátiť celú akontáciu.

Veríme, že aj táto jedinečná možnosť bývania, Vám môže pomôcť aj vo Vašej nie vždy priaznivej situácií. Pridajte sa k stovkám spokojných zákazníkov, ktorí už využili našu službu. Pre viac informácií nás kontaktujte prostredníctvom kontaktného formulára na našej webovej stránke, telefonicky alebo emailom.

Viac na www.vovlastnom.sk.

« späť na všetky články