Nezáväzná konzultácia zadarmo

Nechajte nám prosím Váš kontakt. Radi sa s Vami porozprávame o Vašich potrebách a odpovieme na Vaše otázky. 

Prosím, zadajte tel. číslo vo formáte 0905 000 000
Prosím, zadajte email vo formáte vasemail@email.com
Ako bude vyzerať realitný trh na Slovensku v roku 2023?

Ako bude vyzerať realitný trh na Slovensku v roku 2023? Poznáme najnovšie predpoklady vývoja!

Realitný trh na Slovensku bol v roku 2022 skutočne turbulentný. Zaznamenali sme prudký nárast cien nehnuteľností, v druhom štvrťroku až na úrovni vyše 25 %. Zároveň však do hry vstúpilo aj zvyšovanie cien energií a kartami zamiešali tiež rastúce úrokové sadzby.

Mnohí preto s napätím čakajú, čo prinesie rok 2023. Dostaví sa konečne pokles cien nehnuteľností? Ako aktuálna situácia na trhu ovplyvní výšku nájmov? Prinášame vám prehľad najnovších predikcií, ktoré by ste rozhodne mali poznať!


Realitný trh na Slovensku a jeho stabilizácia 

Slovenskí realitní makléri už koncom roka 2022 potvrdili, že predaj nehnuteľností sa spomaľuje. Byty, domy či rekreačné objekty dlhšie čakajú na kupcov. Dôvodom sú vysoké ceny, ale aj drahé hypotéky.

K tomuto javu dochádza aj v iných krajinách a jeho dôsledkom je, že ceny nehnuteľností postupne klesajú. Napríklad, odborníci predpokladajú, že v Nemecku by počas roka 2023 mali klesnúť ceny domov priemerne o 3,5 %. V Česku dokonca experti predpovedajú až 10-percentný pokles. Môžeme niečo podobné očakávať aj na Slovensku?

Významný pokles pravdepodobne nenastane  

Vývoj trhu s nehnuteľnosťami sa nedá presne predpovedať, obzvlášť v dnešnej neistej dobe. Odborníci však nepredpokladajú, že by v roku 2023 na Slovensku došlo k významnému poklesu cien nehnuteľností. Možno postrehneme drobné zlacnenie, no nečakajte veľké prepady.

Tiež by sme sa však nemali obávať ďalšieho významného rastu cien. Väčšina expertov sa zhoduje, že realitný trh na Slovensku bude počas roka 2023 zmrazený – nebude dochádzať k veľkým výkyvom a ceny ostanú stabilné.

Hypotéky zrejme zdražejú

Napriek tomu, že ceny nehnuteľností pravdepodobne veľmi neporastú, vlastné bývanie sa nestane dostupnejším. Práve naopak. Kvôli vysokým úrokovým sadzbám si ho bude môcť dovoliť menej ľudí.

Niektoré prognózy hovoria o tom, že úrokové sadzby by do konca roka 2023 mohli vyskočiť na 4 – 5 %. Ich rast závisí hlavne od toho, ako sa bude dariť Európskej centrálnej banke krotiť vysokú infláciu.

Obchodujte s nehnuteľnosťami za naše peniaze.

Obchodujte s nehnuteľnosťami za naše peniaze.

Vývoj trhu s nehnuteľnosťami - ani prenájmy nebudú dostupnejšie

Už počas roka 2022 zaznamenali odborníci nárast cien prenájmov, a to až na úrovni 10 – 20 % v závislosti od lokality. Tento trend bude pravdepodobne pokračovať aj v roku 2023. Na zdražovanie vplývajú vyššie úrokové sadzby hypoték, ale aj väčšie náklady na energie.

Kým ešte donedávna sa bývanie v prenajatom dome či byte kvôli vysokým úrokovým sadzbám oplatilo viac ako kúpa vlastnej nehnuteľnosti, v roku 2023 sa môžu misky váh vyrovnať a prenájmy už nebudú tak výhodné.

Problematický predaj rekreačných nehnuteľností

Kvôli drahým energiám, vysokým cenám nehnuteľností a úrokovým sadzbám viac ako 3 % sa mnohé investície na realitnom trhu stávajú nerentabilnými. Odborníci zaznamenávajú hlavne klesajúci dopyt po chatách a iných rekreačných nehnuteľnostiach. Ich predaj je v aktuálnej dobe častokrát problematický a môže trvať aj niekoľko mesiacov. Inak to zrejme nebude ani počas roka 2023.


Čo robiť, ak chcete kúpiť nehnuteľnosť v roku 2023?

Ak sa chystáte kupovať nehnuteľnosť v roku 2023, financovanie pomocou hypotekárneho úveru zrejme nebude ideálnou voľbou. Rastúce úrokové sadzby spôsobujú, že sa musíte pripraviť na vysoké mesačné splátky. Naviac, kvôli prísnym podmienkam bánk sa vám môže stať, že hypotekárny úver v potrebnej výške počas roka 2023 jednoducho nedostanete.

Rent-to-own, férová cesta k vlastnému bývaniu.

Rent-to-own, férová cesta k vlastnému bývaniu.

Pokiaľ si chcete kúpiť nehnuteľnosť ihneď a nemôžete niekoľko rokov čakať na lepšie podmienky, využite naše služby BizPartner Finance. Dom alebo byt kúpime za vás, výhodne vám ho prenajmeme a keď o pár rokov bude realitný trh na Slovensku pokojnejší, viete si zobrať hypotéku a odkúpiť ho od nás. Odbremeníme vás od veľkého finančného rizika a umožníme vám dopriať si nové bývanie ihneď, bez čakania a šetrenia.

Pre viac informácií nás kontaktujte prostredníctvom kontaktného formulára na našej webovej stránke, telefonicky alebo emailom. Tešíme sa na spoluprácu.

Viac na www.finance.bizpartnergroup.com

« späť na všetky články